Viata pe munte. Stanile Tomnatec si Magura din Muntii Sureanu

Posted: 1 octombrie 2014 in Calatorie, Social, Traditii
Etichete:, , , ,

Anul acesta am avut parte de o experienta deosebita in Muntii Sureanu. Am participat la un workshop de fotoreportaj organizat de Liga Studentilor din Timisoara la Manastirea Tet de langa Sugag. Lector si ghid a fost Mihai Moiceanu. Schitul Tetu se află la o distanţă de 60 km de Sebeş, pe cursul văii Sebes-Sugag-Tău-Miraj. La răsărit se află cătunele Smid, Ivănis, Jidostină, la apus – stâna Tomnatic-Curmătură, la miazăzi – Vârful Gotul şi Vârful Petru iar la miazănoapte stâna Măgura şi Vârful Tetu. Asezat într-o poiană foarte frumoasă, inconjurată de păduri de brazi peisajul te fascineaza din prima clipa. Semnal Gsm nu prea exista nici nu l-am cautat iar asta a facut ca experienta sa fie una si mai placuta pentru mine.

Fiind un workshop de fotoreportaj am cautat provocarea unei singure focale: 50 mm, astfel am ajuns insotit de o singura lentila de 50 cu diafragma 1.4. Obiectivul l-am folosit  si pentru cateva peisaje pentru ca alaturi de Mihai Moiceanu imi pare ca ajungi fara sa vrei sa abordezi acest gen si ajungi acasa cu cel putin un cadru memorabil.

Dupa prima zi am vizitat locurile disponibile unde urma sa fotografiem Eu am ales doua stani  „Tomnatec” si „Magura” aflate la 40 de minute mers pe jos una de alta. Le-am ales pentru ca imi palc oamenii iar acestea erau cele mai populate. In plus la Tomantec imi placea fumul din interior iar la Magura cei sase copii pe care i-am indragit foarte mult.  Inca de la inceput am observat viata simpla pe care o au cei de la stana: nu au curent electric, televizor, internet, gatesc la foc. Nu se plictisesc pentru ca activitatea de la stana le ofera putin timp liber.

in zori spre stana

Inainte de rasarit in drum spre spre Stana Tomnatec

ciobanii de la stana

Ciobanii incep o noua zi

Femeie cu 2 galeti de apa

Femeile au grija de stana, prepara mancare si branza

Oameni de la stana

Dupa masa de pranz

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s